Het gouden dak bestaat echt

In duurzaamheid is het ideaal

Goud is een kostbaar goedje. Misschien dat een gouden dak daarom wordt gezien als duur of onbetaalbaar. Als het gaat om een duurzaam dak, dan is een gouden dak slechts een naam. Toch bestaat hij echt: het huis met het gouden dak.

Kostbaar

Goud is een scheikundig element. Het is een geel metalliek overgangsmetaal en is al sinds mensenheugenis enorm gewild. Omdat goud niet kan oxideren wordt goud ook wel ‘de koning der metalen’ genoemd. De grote vraag naar goud versus de relatieve schaarste maakt goud wereldwijd behoorlijk kostbaar. Goud wordt natuurlijk veel verwerkt in sieraden. Hoe meer goud er in een sieraad verwerkt zit, des te duurder het sieraad is. Dat goud associeert met duur, kostbaar of zelfs onbetaalbaar is is zo gek niet.

Het echte gouden dak

In het Oostenrijkse Innsbruck, aan de Herzog-Friedrich-Strasse om precies te zijn, staat één van de beroemdste bezienswaardigheden van de stad: het huis met het Gouden Dak. Het dak is te zien vanaf een openbaar plein en wanneer de zon schijnt kan je het dak al van ver zien glimmen. Dichterbij zal je zien dat het middeleeuwse gebouw is versierd met allerlei figuren en voorstellingen.

Ruim 500 jaar oud

Keizer Maximiliaan gaf ergens begin 15e eeuw opdracht om de erker van het gebouw te versieren met 2.657 vergulde koperen platen. Hij kon zo vanaf het balkon de riddergevechten bekijken, van de drukte in de stad genieten en hij liet zich hier huldigen als hij dat wenste. Om heel eerlijk te zijn is het dus geen huis met een compleet gouden dak, ook al wordt het zo wel genoemd. Het zijn vergulde platen als overkapping van een erker. Bezienswaardig is het in elk geval wel. De keizer zal echter nooit vermoed hebben dat een gouden dak anno nu een hele andere betekenis heeft gekregen.

Duurzame daken

Een duurzaam dak is een dak dat het milieu respecteert en beschermt. Er zijn er vele soorten van, die ieder voor zich worden uitgedrukt in een kleur. Elke kleur staat in beginsel voor een specifieke, algemene toepassing op een dak. Zo is een groen dak -de meest bekende- voorzien van begroeiing met planten (vaak sedum) en soms zelfs met bomen. Een blauw dak is bedoeld voor de opvang van water en een geel dak heeft vooral zonnepanelen.
Alle soorten en kleuren kun je terugvinden op onze website. Natuurlijk zijn er vaak ook combinaties denkbaar. Zo hoeft een groen dak niet alleen groen te zijn, of een blauw dak alleen maar blauw. Wanneer die ruimte en mogelijkheid er is, is een combinatie juist ideaal.

Ultieme uitdaging

Combinaties van de gebezigde kleuren, oftewel van toepassingen, zijn de ultieme uitdaging. Een dak kan bijvoorbeeld deels worden beplant met sedum, terwijl een ander deel van dat dak kan worden voorzien met de opvang van water (blauw). Alle combinaties zijn denkbaar en toepasbaar, mits het dak en de omgeving dat toelaat.

Gouden dak

Anders dan in Innsbruck, waar het een toeristische attractie is, liggen de voordelen van een gouden dak voor de hand. Het biedt namelijk alles waar behoefte aan is met betrekking tot benutting van ruimte om te verduurzamen. Van meer biodiversiteit tot meer wateropvang. Van meer ruimte voor tiny houses tot een landingsplaats voor drones. Kortom, de ruimte die het dak biedt wordt dan optimaal benut.

Willen en kunnen

Maar daar zit natuurlijk de grote uitdaging. Los van de wenselijkheid, moet een gewenste combinatie praktisch ook kunnen én toegevoegde waarde bieden. De ruimte en de behoefte moeten er ter plekke zijn. Zero250 kijkt altijd eerst naar hetgeen er nodig is, en vervolgens naar wat er mogelijk is.

Weten wat er op jouw dak kan? Neem gewoon contact met ons op. Dan kijken we graag naar de mogelijkheden op jouw dak. Je kan ook eerst het ambitieprogramma op onze website eens invullen.