Bijvoorbeeld in Amstelveen, waar de Aquarius-flat van Eigen-Haard succesvol is opgetopt. Het succes van deze proef is mogelijk te danken aan de unieke situatie.

Eigen Haard is paars waard

Terugblikkend op 2023 zien we prachtige projecten die een voorproefje zijn van wat we in 2024 mogen verwachten. Bijvoorbeeld in Amstelveen, waar de Aquarius-flat van Eigen-Haard succesvol is opgetopt. Het succes van deze proef is mogelijk te danken aan de unieke situatie. Als dat het geval is, laten we dan vooral ervaringen uitwisselen om in 2024 grootschalig optoppen te realiseren. De cijfers tonen het enorme potentieel aan.

Uit onderzoek dat minister De Jonge destijds heeft laten uitvoeren, blijkt dat er in Nederland (tot 2030) circa 100.000 extra woningen kunnen ontstaan door optoppen. Dat is een derde van het woningtekort. Daarom wil het Rijk gemeenten en vastgoedbeheerders de komende jaren stimuleren om hiermee aan de slag te gaan.

ZUID HOLLAND HEEFT POTENTIE

Ruimtelijk adviesbureau Stec Groep concludeert in een onderzoek dat Zuid-Holland de meeste potentie heeft voor optoppen. Op 2,4 procent van de woningen in deze provincie kan worden bijgebouwd, wat neerkomt op bijna 29.000 huizen. Noord-Holland en Groningen zijn na Zuid-Holland de provincies waarin veel kansen liggen.

In Zuid-Holland is de potentie met de huidige bouwmogelijkheden dus 29.000 woningen. Dit kan wellicht nog toenemen wanneer innovaties op het gebied van dragende constructies in combinatie met lichtere bouwmaterialen worden geïntroduceerd. In onze blog over Mycelium lees je meer over de potentie van dit lichtgewicht materiaal, mits we het grootschalig kunnen produceren.

Terugkomend op het project van Eigen Haard.

Deze flat stond destijds bekend als de horrorflat vanwege onder andere isolatie- en vochtproblemen. Wat uniek is aan dit project, is dat alle bewoners tijdelijk elders ondergebracht zijn. Zo kon het gehele project worden voorzien van een upgrade, voorbereid worden op gasloos wonen en direct worden gewerkt aan de extra woonlaag.

Misschien schuilt hierin het draaiboek voor succes. Hoewel het een enorme opgave lijkt (en kosten met zich meebrengt) om alle bewoners van een gebouw tijdelijk elders onder te brengen, kan de winst in projectsnelheid, compleetheid en eindkwaliteit van het project in combinatie met algemene veiligheid laten zien dat deze keuze uiteindelijk gunstiger zal uitpakken.

Level up your roof, begin met een ambitieplan.

Bronnen
https://www.nhnieuws.nl/nieuws/328837/voormalige-amstelveense-horrorflat-nu-voorbeeld-in-strijd-tegen-wooncrisis
Woningen bouwen boven op bestaande huizen? Het kan op 8850 Rotterdamse panden: ‘Snel aan de slag’ | Rotterdam | AD.nl