ZERO250 en de toekomst op het dak

Van vrijdag 3 t/m zondag 5 juni 2022 vonden als vanouds weer de Rotterdamse Dakendagen plaats. Daar heeft Rotterdam op een aantal daken laten zien wat we nu en in de toekomst allemaal op en met onze daken kunnen doen. Ook Max Kwantes was er namens Zero250 om tekst en uitleg te geven.

Hallo

Ik ben Max Kwantes. En ik hou mij namens Zero250 bezig met onze toekomst. Met name de toekomst van ons via onze de daken. Hieronder een kort verslag over de Rotterdamse Dakendagen, editie 2022.

Deze editie

Dit jaar had de organisatie voor spannende routes langs meerdere daken gezorgd. Zo kon je  op ieder dak op een verrassende manier zien hoe die ruimte is te benutten en hoe je naar de stad kan kijken. Overigens was er ook een centraal dak met muziek, eten, drinken en gezelligheid. Op vrijdag 3 juni vond de jaarlijkse Kennisdag plaats. Een hybride evenement met internationale gasten. De start was een bezoek aan de Rooftop Walk. In de middag was er een plenair programma op Het Podium bovenop het Nieuwe Instituut.

Waarom

Daken bieden nog altijd zeeën van ruimte om de omgeving te verduurzamen. Tijdens de dakendagen is in de praktijk te zien en te beleven wat het nut en de toegevoegde waarde van duurzame daken (kunnen) zijn. Daken zijn immers uitermate geschikt om onze klimaatdoelstellingen te halen. Zo kan je er hittestress mee voorkomen en de biodiversiteit vergroten door vergroening. Je kan er ook water bufferen en hemelwater vertraagd naar het riool afvoeren door blauwe daken aan te brengen. Je kan er transportbewegingen realiseren met wandel- en fietspaden of door de aanleg van drone-afleverplekken op oranje daken. Ook het opwekken van energie door de aanleg met zonnepanelen of windmolens, of juist het besparen van energie door isolatie op gele daken. Sport, spel en recreatie zijn goed mogelijk op rode daken. En zelfs ruimtetoevoeging door het plaatsen van bijvoorbeeld tiny houses op paarse daken is mogelijk. Kortom, daken bieden de ruimte om een grote stap te zetten en de uitstoot van CO2 terug te dringen.

Ambitieprogramma Zero250

Dat er op al die daken heel veel mogelijk is mag duidelijk zijn. Dat we moeten verduurzamen ook, neem ik aan. Maar het is wel belangrijk vooral eerst te kijken naar de situatie ter plekke. Wat kan er op jouw dak en welk doel wil je ermee realiseren. Wil jij weten wat er met jouw dak mogelijk is? Vul dan het ambitieprogramma in op www.zero250.dev.circulo.it.